Martti Asunmaa 1942 – 2019


Kommodori Martti Asunmaa on poissa

Martti oli monen roolin mies ja ainainen visionääri. Harvoin tapaa ihmisen, joka on niin monipuolinen ja asiaansa uppoutunut henkilö kuin mitä Martti oli. Istumme monta iltaa Onaksen satamassa, teimme monta Virvon reissua, istuimme Merihaan veneseuran kokouksia.  Sain tutustua myös hänen arkityöhönsä. Yhteisiä hetkiä sävytti aina katse eteenpäin. Martilla oli kaikissa yhteyksissä aina jokin visio, uudistus, uusi näkökulma tai kehittämisidea mielessä. Seisovaa vettä ei ollut.

Monipuolisena ihmisenä ja yhteistyöihmisenä hän tutustutti minut Helsinki -Tallinna yhteistyöhön, Tuklas seuraan ja Kalevi Purjehdusseuran johtoon. Viron ystäviensä kanssa Martti puhui sujuvasti viroa.  Tallinnan Suomi talolla vietettiin useita Kartta ja Kamera tapahtumia yhdessä Merihakalaisten ja Rakennusmestariveneilijöiden kanssa. Ilta päättyi aina saunaan, ja sen oli tietenkin rakentanut Martti ihan itse. Tallinna Suomi talon sauna ei ollut ainut Martin rakentamana, sillä moniosaajalta syntyi myös lukuisia saunoja eri yhdistyksille ja yhteisöille. Martti muistetaan intohimoisena saunamiehenä ja saunojen rakentajana. Onaksen iltoina suunnittelimme saarisataman kehittämistä ja yhteistyötä muiden Onaksen veneseurojen kanssa. Ideoista ei ollut pulaa, aikaa ja rahaa vain puuttui kaiken kehittämiseen.

Merelle lähdettäessä ensimmäinen tehtävä oli antaa Ahdille ryyppy. Tujaus rommia heitettiin mereen ja toivottiin suopeaa matkaa Ahdilta. Loputon filosofinen kiinnostus kaikkeen uuteen vei meidät myös Jatulin tarhalle. Ainutlaatuinen, hyvin säilynyt Jatulintarha löytyi Onaksen lähisaaresta Kansallismuseosta saadun lähdeaineiston perusteella.

Arkityössä, Helsingin Kaupungin henkilöstöjohtajana, sain ulkopuolisena konsulttina tehdä yhteistyötä Martin organisaation kanssa. Aihealueena oli organisaation yhteistyön kehittäminen ja hyvin toimiva työyhteisö. Hyvä työterveys ja hyvin toimiva ennakoiva työterveyshuolto oli Martin ihailtavan kunnianhimoinen, intohimoinen ja kauaskantoinen kehittämiskohde virkatyössä. Ideoista ehkä suurin oli Helsinki-Tallinna tunnelin rakentaminen. Hyvä muistaa, sen ideoi ja lausui ääneen ensimmäisenä Martti Asunmaa.

Nyt hyvästi kommodori Martti ja ryyppy Ahdille viimeiselle matkallesi.

Heikki Kettunen , kunniakommodori

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.