Onaksen graniitti

Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Onaksen graniitti kuuluu noin 300 km2:n laajuiseen graniittimassiiviin. Tyypillinen Onaksen graniitti on homogeeninen, väriltään heikosti ruskehtavan punainen keskikarkea kivilaji. Sen päämineraaleina on kalimaasälpää ja kvartsia seka paikoin niukasti plagioklaasia. Tummina mineraaleina ovat biotiitti ja sarvivälke, joiden muuttumistuloksena esiintyy joskus myös kloriittia. Vähäisiä määriä on fluorisälpää, apatiittia ja zirkonia.

Graniitin kontaktin läheisyydessä, Rågskärillä, Onaksen saaren lounaisnurkkauksesta noin 300 m etelään olevalla pienella saarella seka Helsingin kartta-alueella olevilla Brunskärillä ja siitä pohjoiseen sijaitsevan Långönin lounaiskärjessä on yleistä tyyppiä tummempia emäksisia muunnoksia. Näissä muunnoksissa on kalimaasälvän ja kvartsin ohella runsaasti myös plagioklaasia. Tummina mineraaleina ovat biotiitti, ruskea sarvivälke sekä monokliininen pyrokseeni. Muuttumistuloksena esiintyy kloriittia ja iddingsiittia (oliviinista muuntunut mineraali).

Edellä mainituissa paikoissa on Onaksen graniitissa paikoin runsaasti fragmentteja kontaktin läheisyydessä olevasta vanhemmasta kallioperastä. Sondbyssä, Sondbyträskistä luoteeseen olevalla alueella tavataan Onaksen graniitissa rapakiville tyypillistä moroutumista.

Lähde: Matti Laitala, Pellingin ja Porvoon kartta-alueiden kallioperä