Tervetuloa Onakseen!


Merihaan veneseuran ylpeys ja toiminnan sydän löytyy Porvoon saaristosta. Onaksen saaren itälaidalla sijaitsevaan saarisatamaan kertyy Merihaasta matkaa noin 18 merimailia, joten Onas on saavutettavissa hyvällä ilmalla helposti ja lähes kaikenkokoisilla veneillä.  

Onaksen legendaarisen saunan ensilöylyt ovat monille alkavan veneilykauden odotetuin tapahtuma pitkän talvikauden jälkeen. Saunaa on viime vuosina remontoitu paljon, jotta tulevinakin vuosina päästäisiin nauttimaan Suomenlahden parhaista löylyistä. Perinteisesti saunan on saanut lämmittää aina kun on siltä tuntunut ja saunavuorot ovat sovittu veneilijöiden kesken laitureilla.

Niin saunassa kuin keittokatoksessakin kuluu vuositasolla aikamoinen läjä polttopuita. Niiden hankkimiseksi olemme joutuneet lähtemään puukaupoille. Suosittelemmekin kaikkia Onaksen kävijöitä ottamaan toiminnassaan huomioon arvokkaiden polttopuiden säästeliään käytön. Puutalkoot järjestetään tarvittaessa ja niihin odotetaan kaikkien Onaksen kävijöiden osallistuvat.Talkoista ilmoitetaan uutiskirjeillä sekä seuran Facebook-sivuilla.

Onaksen soutuveneet ja purjejollat ovat kaikkien käytössä. Soutuveneet ovat saaneet ahkerasti kyytiä kesäkuukausina, kun kauppalaiva Christina on töräyttänyt torvea salmen vastarannalla. Loppukesästä järjestetään jollaleiri halukkaille sekä elojuhlien yhteydessä ”leikkimielinen” Small Ships Race -kilpailu.

Mutta saaressa on ennen kaikkea tarkoitus nauttia luonnosta ja sen antimista. Lähimetsät tarjoavat erittäin hyvät sienestys- ja marjastusmaastot. Seuralla on kalastuslupa kahdelle katiskalle. Metsässä voi halutessaan samoilla pitkänkin päiväreissun ja lintujen kevät- ja syysmuuttoa voi bongailla sataman eteläpuolen korkealta kalliolta. Onpa viime vuosina laiturilta päästy ihailemaan jopa revontulia, näin oli kirjoitettu vieraskirjaan, johon toivotaan tietenkin kaikkien merkitsevän käyntinsä.

Onaksen toimintaa pyöritetään Onas-toimikunnan voimin. Toiminnasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan porukkaan: onas@merihaanveneseura.fi

Nähdään Onaksessa!

Tuomas Ånäs, Onas-vastaava