Onas lipunnosto

Veneilykauden avajaiset Onaksessa 29-30.05.2010

Teksti Tarja Ilander, kuvat Jukka Lehtinen.

Toukokuun viimeinen viikoloppu oli valittu tänä valittu Onaksen avajais- ja talkoopäiväksi. Sääennustus lupasi sadetta ja tuulta, siis otollinen avajaispäivä. Perjantaina paikalle ennätti ensimmäisenä s/y Albatross mukanaan Jukka ja Tarja. Tuuli oli kohtalainen ja rantautuessa tuli mieleen kahden edellisen viikonlopun shortsi- ja t-paitakelit. Niistä ei ehkä tänä viikonloppuna pääsisi nauttimaan.

Heti alussa oli selvää, että luvattu sää tulisi karsimaan osallistujia. Perjantaina paikalle tulikin vain s/y Annariina tuoden mukanaan Olli-Jussin, Riitan, Kasperin ja Albertin. Perjantai-ilta meni saunoessa ja töiden suunnittelussa. Etukäteen oli vaihdettu sähköposteja kommondorin kanssa ja mietitty tärkeimpiä töitä. Kun lauantaina ei lisää veneitä ilmaantunut päätettiin tehdä ne hommat, jotka eivät vaadi väkeä eivätkä lihasvoimaa. Mukana olleet kaksi selkävaivaista (Tarja ja Jukka) kavensivat vielä mahdollisten puuhien määrää. Työnjako oli selkeä, Tarja ja Riitta suuntasivat keittokatoksen kimppuun, samoin Olli. Tarkoituksena oli siivota ja pestä keittiötasot ja liedet ja se tehtiinkin. Lisäksi käytiin läpi kertynyttä ”tarpeistoa” ja kerättiin roskiin huonokuntoiset. Muut pestiin. Ollin hommana oli kerätä turhat romut katoksen alta ja päättää menevätkö ne roskiin vai muualle säilytykseen. Työ oli haastava senkin takia, että Riitta harjasi koko katoksen lattian ja tiputteli tietenkin roskia myös lattianraoista katoksen alle. Hyvin koordinaatio kuitenkin pelasi ja Olli säästyi pahemmilta niskaan satavilta roskakasoilta. Lisäksi käytiin läpi talven aikana vaurioituneet lyhdyt ja laitettiin rikkinäiset poistoon. Kevään aikana oli katokseen kertynytkin aika kerros siitepölyä ja se siivottiin mahdollisimman tarkkaan pois. Puuhellan levyt irrotettiin ja harjattiin alapuolelta noesta puhtaiksi ja tarkistettiin hellan yleiskunto muutenkin. Tuhkat siivottiin pois ja katos alkoi taas näyttää siltä, että siellä voisi joku joskus ruokaakin laittaa.


Jukka ahkeroi samaan aikaan saunalla sadevesisäiliön edessä olevan huoltoritilän kanssa. Edellistä oli jo monta kertaa paikattu ja nyt oli loppu tullut. Jukka rakensikin yhdessä Ollin kanssa uudet ritilät ja Olli ne vielä maalasikin. Jossain vaiheessa tuli kommodori Tertulta viesti; ”Plikka ei pääse lähtemään, avatkaa Onas.” Tiedossa oli että s/y Lawindan Kimmo ja Päivi olivat vielä tulossa. Riitta ja Tarja siirtyivät saunalle siivoamaan. Koska kevyt sade oli tullut ilahduttamaan talkooväkeä, päätettiin että saunatuvan sängyn patjoja ei kannettaisi ulos tamppaukseen ja tuuletukseen. Turhaan kastuisivat. Sen sijaan Riitta kävi saunan pesuun ja Tarja pesi pesutuvan ison ikkunan. Koska pukuhuoneessa oli vielä Kimmon hioma ja lakkaama keittokatoksen ison pöydän kansi, luovuttiin huoneen siivouksesta. Se voidaan tehdä, kun pöydän kansi on kannettu pois.


Sää suosi yllättävän hyvin, eikä tuulikaan ollut päivälla kohtuuton. Jossain vaiheessa iltapäivällä alkoi ukkonen kolistella, välillä kovaakin. Silloin oli aikamoisen tyyntä ja silloin hyökkäsivät hyttyset kimppuun. Niitä on tänä vuonna todella paljon. Päälle ukkonen ei kuitenkaan noussut, kunhan heitti vähän sadetta niskaan. Tarkistettiin tuulitiedot ja todettiin, että yöksi luvataan aikamoista puhuria etelän ja lounaan välistä. Ruokailun jälkeen venekunnat tarkistivat kiinnityksensä ja Olli siirsi veneensä kylkikiinnitykseen. Pian Lawindakin saapui ja se saatiin kyljittäin laituriin tuulen puolelle. Nyt oli laituri täynnä veneitä. Päivi ja Kimmo kantoivat pöydän saman tien keittokatokselle ja kiinnittivät sen jalat. Päivi olisi tullut myös saunatupaa siivoamaan, mutta Tarja ja Jukka ajoivat hänet pois, koska olivat jo valmiita saunomaan. Talkoot olivat jo ohi ja oli talkoosaunan aika.

Kuten aina, Onaksessa puuhastelu on mukavaa ja palkitsevaa. Nyt ovat sauna ja keittokatos puhtaat. Siitä on hyvä aloittaa kesä.

Kirjoitti Tarja

(Jo aikaisemmin Jukka oli ehtinyt korjata soutuveneen pohjan, joten sen käyttö on taas turvallista. Ja lippukin nostettiin, ainakin Lawindan perään. (toim. huom.))