Onas historiaa – Saarisataman synty 1989

Onas1989_11

Alussa oli veneseura ja sitten haluttiin saarisatama. Onaksesta se löytyi. Vinkki Onaksesta saatiin Vantaan veneilijöiltä.
Olavi Aholainen lähti ruokatunnillaan Helsinki – Vantaalta ja lensi Onaksen yli. Hänelle oli annettu kamera mukaan. Saatujen kuvien perusteella valittiin paikka. 27.2.1989 johtokunta lähti ”hattu kourassa” keskustelemaan maanomistaja Fagerholmin kanssa vuokrasopimuksesta. Seuran puolelta sopimuksen muotoili Takalan Hannu. Sopimus astui voimaan 20.3.1989
Paikan koordinaatit ovat suurin piirtein: 60°12′ ja 25°31′
”Katso tuota poukamaa, missä näkyy tuo kaapelitaulu, sehän on ihan sopiva meille.” ”Joo, sen taulun vasemmalle puolelle saadaan laituri veteen ja tuohon oikeanpuoleiselle kalliolle saadaan laituri isommille veneille.”

Onas1989_14

Vastapäiselle rannalle olivat Porvoolaiset jo ehtineet rakentaa oman laiturinsa. ”No, kyllä me heidät yhteislaulussa päihitetään.” Mutta eihän saarelle olisi juurikaan käyttää ellei sinne saataisi ainakin laituria. Myäs muunlaiset mukavuudet olivat tulleet keskusteluissa esille. Käymälä, keittokatos, sauna jne. Veneitäkin seurassa on usean kokoisia, josta syystä päädyttiin siis kahden laiturin ratkaisuun.
Ja kaiken tämän tekemiseen kului vain kaksi vuotta. Kiitos aktiivisten talkoolaisten.

onaspiirros_pieni

Tällaisen saarisatamasta piti tulla. Kari Marvia piirsi (26.10.1989) yksityiskohtaisen suunnitelman saarisatamasta. Kartasta näet, että piirroksen esittelyhetkellä oli jo osa rakennelmista valmiina. ”Onas-saarisatama”-sivuilla kerrotaan miten se tehtiin. Lopputuloksen voit käydä itse toteamassa Onaksessa – vastaako se suunnitelmaa.