Small Ships Race

Teksti Jukka K. Lehtinen, kuvat Mauri Terho

Tuuli idän ja etelän välistä, välistä ei juuri lainkaan. Aurinko paistoi, mutta muuten oli hellettä. Meri oli tyynehkö, mutta rauhallinen. Kilpailijat näyttivät rauhallisilta, mutta pinnan alla oli eloa, kuten meressäkin.

Tämän vuoden optarikisa oli tasaväkisin koko optarikisan historiassa. Parikilpailuvoittoja ratkottiin vain muutaman kymmenen sekunnin eroin. Yleensä ratkaisut tapahtuivat aivan, jos ei nyt kalkkiviivoilla, niin ainakin meren aalloilla.

Osanottajina oli vanhoja mestareita, rakennusmestareita, nälkäisiä haastajia ja nuorempia ladyja ja gentlemanneja. Purjehdustyylit jakautuivat kahteen: oli niitä jotka polot polvillansa kilvan pitivät pintansa, sekä loikollen venhonsa pohjalta, pimennostansa tuulia tähysi.

Polvilla olijat yleensä voittivat, koska taisivat nähdä paremmin radan…
Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Kimmo S ja Jukka k L hakevat suotuisia asemia lähtölinjalla. Tässäkin parissa kävi niin että Jukka johti, mutta Kimmo taiturimaisella viimeisen kääntömerkin kierrolla korjasi parivoiton.

Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Anjalla oli oma persoonallinen tyylinsä johon kuului jalan käyttö purjeiden säätöön.
Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Tiukat taistelukumppanit Hannu M ja Kimmo S tsemppaavat lähtöviivalla odotellen lähettäjä Pasin komentoa ”AJA”.
Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Kajtsu on valinnut veneensä, mutta Martti vielä trimmaa peräsintä kuntoon. Pekka L antaa ohjeita. Outi ja Antti-Jussi taas ovat saamassa etappiaan päätökseen ja Riitta odottelee jo kärsimättömänä keulaköysiä.
Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Ja tässä ratkesi kahden Hannun taisto. Hannu M oli johdossa kun Hannu T sai hyvän tuulen ja lähti nousemaan Hannun ohi tuulen puolelta. Hannu ei huomannut että sieltä se Hannu tulee vaan tähyili kääntömerkkiä. Vielä kun Hannu huusi että ”tilaa sitten kääntömerkillä”, menetti Hannu hetkeksi keskittymisensä ja johtoasemansa, eikä tiukasta maaliintulotaistosta huolimatta kyennyt enää Hannua saavuttamaan.

Hyvän tuulen Optarikisan voittajaksi julistettiin Hannu Takala, joka 20-30 vuotta sitten rakentamallaan Ukko-Kuutilla voitti neliportaisen parikilpailun finaalin. Hyvälle hopealle, tiukan taiston jälkeen nousi Hannu Marttila, ammattipuoleen sopivalla MESU optarilla.
Onas. Napsauttamalla näet kuvan kokonaan.
Joskus ottaa koville; tässä vaiheessa David joka tuli toiseksi omassa paripurjehdusosiossaan, Even voittaessa päätti löytää jotain tukevaa jalkojensa alle; kävi melkein kuin sille eräälle pari tuhatta vuotta sitten; tosin sillä erolla että Davidin veden päällä kävely tapahtui hieman syvemmällä.