Silakkafestarit

Silakkafestarit tuulisissa olosuhteissa

Teksti: Mika Hyrskylahti, Jukka Lehtinen ja Mauri Terho; kuvat: Mika Hyrskylahti ja Mauri Terho

Silakkafestareille lähdettiin silakoiden kanssa Merihaasta 13:20 perjantaina 31.8.2007. Ilma oli suosiollinen ja aurinko paistoi. Kalaa oli mukana 14 kg ja muita tarpeita veneessä ihan reilusti.


Onakseen veneitä oli tullut perjantaina jo 10 kpl. Viimeiset veneet tulivat pimeässä 23:00 aikaan. Oikutteleva sää perjantaina antoi jo viitteitä tulevasta. Reilusti puhaltanut tuuli ja sade antoi lisämakua jo rantautumiseen. Onneksi kaikki meni hyvin ja hieno auringonlasku viimeisteli perjantai illan. Yöllä oli vielä hieno kuutamo, joka valaisi veneet ja saaren hienosti. Kerrassaan upeeta !

Lauantaina 1.9. 2007 klo 10:00 pidettiin aamulla kokous jossa oli pohdittavana sunnuntain tuulinen sääennuste. Sunnuntaiksi oli luvattu etelä-lounas tuulta 18 m/s. Yhdessä tuumin sovittiin että osa festareista siirretään Merihakaan Kummeli Klubiin ja lauantaina pidetään Onaksessa juhlat aikaistetulla aikataululla. Purjehduskisa aloitettiin heti aamulla ja saunakin laitettiin kuumenemaan. Sovittiin, että juhla aloitetaan jo 14:00 ja 16:30 jälkeen halukkaat siirtyisivät Merihakaan. Tästä tiedotettiin heti seuran jäseniä sähköpostilla ja nettisivuillekkin laitettiin infoa asiasta. Onakseen jätettiin mahdollisia illan tulijoita varten reilusti silakkaa ja muita herkkuja. Historiallinen päätös juhlien suhteen ja nyt voitiinkin sitten juhlia Festareita kahdessa paikassa yhtä aikaa.


Jukka kävi soutamassa radan merkit paikoilleen ja oli laatinut kilpaillun säännöt.

Festareiden ja purjehduskisan virallinen valvoja.


Kisaajat vauhdissa ja optareista otettiin kaikki vauhti irti, (huomaa tyyli).

Purjehduskisan Finaalin tarkkailua isolla laiturilla. Kuvissa: Martti, Väiski, Jukka ja Matti.


Äärettömän tasaisen ”hyvän tuulen toteemin optarikisan” voitti lopulta Erno Kniivilä ja hopeaa sai Martti Pensamo. Ns. nopeuserot olivat yleensäkin vain muutaman sekunnin suuruisia. Osanottajia kaiken kaikkiaan 7 venekuntaa.

Väiski tarkisti finaalin maalilinjan hänelle ominaisella perusteellisuudellaan. Voittaja on jo ylittänyt maalilinjan ja kakkonenkin lähestyy.


Maalilinjan toisessa päässä oli tietysti Jukka.

Viralliset tulokset ja ajat. Kisan palkintojen jakajana toimi itseoikeutetusti seuran kommodori.


Purjehjehduskisan voittaja Erno on Vaikean paikan edessä. Nyt pitäisi valita sopiva palkinto, kylmäkassi, termosmuki vai kirkkaita nesteitä.. Mitähän Erno valitsee…

Juhlapöydät odottavat jo juhlakansaa, mutta purjehduskisa taitaa olla vielä kesken.


Viimeinkin pöytiin päästiin. Puheen piti tänäkin vuonna kommodori ja silakka maistui juhlakansalle.

Saaren Toteemi, joka toimi purjehduskisan virallisena valvojana sai myös ansaitsemansa uhrilahjan, jonka luovuttivat MVS:n ja HRV:n kommodorit Matin avustuksella.


Ilma näytti mainiolta, mutta mitä onkaan luvassa seitsemälle veneelle, jotka lähtevät kohti kaupunkia 16:40 lauantaina… Iltaa, joka oli kaunis viettivät Onaksessa Anja ja Martti, Antti ja Aki ja Jukka. Aamu taas oli tuulinen.

Tuulimittari antoi aivan uskomattomia lukemia. Pilvi nosti kovan tuulen ja kohtalaisen isot aallot Sipoon selälle, jonka saivat kokea Onaksesta lahteneet Jorma, Martti, Heikki, Erno, Väiski sekä Matti veneineen.


Vesi lensi ja veneet keikkuivat ihan kunnolla… m/s Allons puskee aallokossa. Onneksi kaikki selvisivät yllättävästä myräkästä hyvin ja pääsivät turvallisesti kotiin.

Edessä siintää jo Merihaan tutut maisemat. Festarit pääsevät jatkumaan Kummeli Klubilla sovitussa aikataulussa klo 20:00.


Kummeli Klubilla festarit jatkuivat tutunnäköisellä porukalla. Siis tehtiin ”Phil Collinsit” tyyliin ”Live Aid 1985”. Onaksessa aloitettua kommodorin tietovisaa jatkettiin Kummeli Klubilla. Onaksen voitto oli jaettu Outin, Kassun ja Jorman kesken. Kummelissa Aulikki oli suvereeni voittaja.

Ruokatarjonta oli sama kummassakin paikassa.


Ja hyvää ruokaa (=silakkaa) riitti koko illan.

Kuin myös juomista.


Näin ruoka- ja juomaentusiasti Lehtisen Jukka muotoili asian: ”Rakennusmestarien kommodorin M. Pensamon tekemä ”Itämeren tila” niminen booli oli toiveita herättävä; ”jospa kaikki suomen järvet sittenkin viinaksi muuttuisi” ja siellä kelluisi ananasta, aprikoosia, luumua, kirsikkaa ja muita hedelmiä. Boolin maku oli hivelevän viettelevä, nöyrästi päärynään vivahtaen, azurin sininen kuulakas värivivahdus; erinomaista”.